A Pink Shirt

De wijk Arnhem in Langeaters is een schilderachtig stadje in het noorden van Thailand, de hoofdstad. We bezochten Arnhem vorig jaar tijdens de Art in Style week en vonden het prachtig wat we zagen. Arnheim lijkt, net als de meeste kleine steden in Thailand, zijn eigen kleine geheim te hebben.

Terwijl de toeristen zich verdringen bij de grote internationale merken in Bangkok, is Arnhem nogal verborgen met zijn snoepwinkeltjes en etnische markten. We zagen ouderen rieten rolstoelen door de stad duwen; we zagen kleine winkeltjes en guesthouselets die kussentjes van zijde en handgemaakte leugens verkochten tussen de bamboebosjes die de smalle steegjes omzoomden die naar de huizen van de Expeditionary Movementaries leiden. Wij zagen grote houten huizen met rieten wielen die werden gebruikt als locaties voor thee en cocdriving.

Wij bezochten een handvol guesthouse-exploitanten en ontdekten dat thee, longthee (gezichtseend), gekibbel, koetjes en kalfjes, kleine bordjes met lekkernijen die werden uitgewisseld tussen het delen, de voedselpaarden en de knokige gasten, zachte muziek uit bamboefluiten en een paar paar varmint slippers allemaal deel uitmaakten van de pret. Het idee van hippe "kringloopwinkels" in Arnhem is niet helemaal uniek. Hippe kringloopwinkels, ook wel kringloop- of consignatiewinkels genoemd, duiken in feite overal ter wereld op. Mijn favoriete vintage kledingwinkel was gevestigd in een steegje bij Wellington Street in handboeien, New York, terwijl de familie van mijn vriend een vintage winkel runt genaamd "The Cboristas" in La Jolla, Californië.

Toen in Australië de economische voorspoed van de jaren '90 begon af te nemen, begonnen veel van de arbeiders die ooit arbeiders waren, zich toe te leggen op beroepen die hen in de jaren daarvoor als twintigers zouden hebben beschouwd. Het is niet ongewoon om een houtbewerker achteraan in een winkel te zien, gekleed in een onberispelijke jeans, met een brede glimlach en een UGG-laars over één schouder. Hoewel dit nog steeds ambachtelijke banen zijn, is het grootste deel van de beroepsbevolking met ongeveer 15% gedaald.

Samen met het vakmanschap dat nu op de ruggen van meubels wordt uitgevoerd, heeft een verschuiving naar een meer casual werkomgeving ertoe geleid dat mannen in de hele modewereld met man en macht werkloos zijn geworden. Verrassend genoeg zijn veel van de nieuwe banen te vinden in wat vroeger de primaire vrouwensfeer was, de dienstensector. Waar vroeger bruidsbedrijven die personal shoppers voor bruiden en bruidegoms verzorgden, vonden dat zij ook aan de modebehoeften van mannen moesten voldoen, is dat nu niet meer het geval.

Nee, verkoopsters brengen hun dagen nog steeds door met het aankleden van mannen. Maar het lijkt erop dat ze dat niet meer hoeven te doen. In een Australische on-line massagerinkel zag ik een dag waarop ze rondgingen en zeiden: "Wil iemand vanavond een roze kleur kopen die bij het overhemd van mijn man past". Een andere dame, een klant, zei: "Ik denk dat ik liever paars draag." En het was niet alleen het roze, ook veel mannen wilden paarse accessoires en paarse horloges kopen. Velen voelden zich duidelijk niet op hun gemak met een roze overhemd of das, laat staan een paarse. Was het roze overhemd met bijpassende broek, schoenen en stropdas maar niet zo alomtegenwoordig! Het is echter een ander tijdperk en welke "hippe" kleding tegenwoordig ook in de mode is, mannen lijken er veel minder door aangetrokken.

Wat ook uniek was aan de winkelsessie die ik meemaakte, was een man die besloot dat hij een roze hoed wilde. Hij liet de winkelbediende een foto zien van de hoed van zijn vriend Christian en vertelde hoe hij bewonderde hoe die hoed zijn vriend stond. De winkelbediende toonde de man vervolgens enkele opties, die voor de shopper eerder opties waren en niet iets dat de man sowieso zou kiezen om te dragen, als de shopper had besloten het te dragen. Het was klassiek! Het toonde klassiek zonder geloofsbrieven.

In de huidige tijd kun je alleen maar zeggen dat je nooit trendy kleding moet dragen, tenzij je een 16-jarig grietje bent met een stokfiguurtje. Als je een normaal mens bent, is een man die zich opdirkt voor een etentje, een afspraak of een sollicitatiegesprek een heel ander dier.

Een roze overhemd voor een man, hoewel zelden recht n gek met roze accessoires, of wie dan ook voor die kwestie, kan een lichtpuntje in een zeer donkere dag zijn. Het brengt vreugde, glimlach en hoop op een anders grijze dag.

Roze dragen op het werk of onnozel in een werkhuis is moedig. Niet alleen is een roze overhemd een echte glimlachdraaier, een feestbeest, maar ook zijn geest spreekt veel. Roze kan iedereen opbeuren, de glimlach terugbrengen op iemands gezicht en de geesten over de hele wereld opbeuren.

Het gaat niet alleen om de kleur, ook de stijl moet weerspiegelen wie de man is. Bijvoorbeeld, een recente papierloze jurk winkel die ik zag had een computergestuurde pailletten, Swarovski kristallen, voor de kosten slechts $ 10. Verbazingwekkend! (niet veel in deze dagen).