Kapper

http://kapsalon-spijkenisse.nl/kapper-spijkenisse/

 

De Kapper is een kleine en eenvoudige machine die gebruik maakt van het principe van dubbele straalimpact om zaden van hun schil te scheiden. Het werd voor het eerst gepatenteerd in 1790 door de Nederlandse boer Johannes Kappers en is sindsdien gebruikt als instrument voor boeren om hun eigen producten te verwerken. Vandaag is kapper nog steeds een onmisbaar onderdeel van de landbouw, vooral in ontwikkelingslanden waar handenarbeid duur of onmogelijk is. De kapper werkt door middel van centrifugale kracht en druk om pluisjes door gaten in kleinere pluisjes te duwen. Dit proces kan bij verschillende soorten zaden worden toegepast om het kaf te verwijderen zonder het zaad zelf te beschadigen. Bovendien betekent de lage kostprijs dat het op bijna elk type landbouwbedrijf kan worden toegepast, zelfs op bedrijven die geen toegang hebben tot duurdere apparatuur. Met alleen basis handgeredschap kan iedereen met genoeg tijd en geduld zijn eigen kapper thuis bouwen….

Kapper Spijkenisse

Het belangrijkste onderdeel van een kapper is de kop. Hierin worden de zaden geplaatst en vervolgens door de machine gevoerd met behulp van een mechanisme als een slinger. Door de slinger wordt dan het pluis, de schil van de zaden, geduwd met behulp van een reeks rollen en krachten. De pluizen worden aan het einde opgevangen om te worden verwijderd. De kop van een kappersmachine is een grote trommel, vaak van gietijzer, die bovenop een motor is geplaatst. De motor drijft de rollen aan en duwt de pluizen door de machine.

Andere onderdelen van een kappersmachine zijn een trechter waar de pluizen door de machine worden gevoerd, een opvangbak waar de pluizen aan het eind worden opgevangen, een slinger om de machine te bedienen, en een kolom om de motor vast te houden. Al deze onderdelen kunnen met verschillende materialen in elkaar worden gezet.

Hoe werkt een Kapper

Het gebruik van een Kapper Spijkenisse is eenvoudig. Het zaad wordt in een trechter bovenaan de machine geplaatst, waarbij het pluis op een trommel onder de trechter valt. De slinger aan de onderkant van de machine draait dan en plet de schillen van de zaden, waardoor het pluis door de machine wordt geperst. De pluizen vallen vervolgens op een opvangbak. De operator brengt het kaf vervolgens over in een emmer of bak.

Met de schillen in de emmer of bak drukt de operator vervolgens op de slinger van de machine om de pluis van de zaden te verwijderen. Het pluis dat uit de machine is gevallen, wordt verzameld en kan opnieuw worden gebruikt of worden weggegooid. Ten slotte kan de bediener de bakken verzamelen en het zaad in een emer of bak legen.

Tips voor kappers

  • Draag altijd rubberen handschoenen, een bril en een gezichtsmasker bij het bedienen van de machine om besmetting te voorkomen.
  • Houd de machine schoon en droog wanneer deze niet in gebruik is.
  • Scheid de zaden van de schillen met behulp van een stukje pluis. Gooi de kafjes weg in een emmer of bak.
  • Was ook uw handen tussen het scheiden van de zaden en het verwijderen van de schillen. Dit voorkomt kruisbesmetting.
  • Houd altijd het steenpad aan en draag bescherming tijdens het werk.
  • Voer de pluizen veilig en correct af.
  • Gebruik de haardroger niet als deze kapot is of niet goed werkt.

.